»

jun 17

Nya tekniker för framtidens smartphones

future-smartphones
En smartphone är, precis som namnet antyder, en smart mobil. Förutom att vara en mobiltelefon så är en smartphone uppkopplad mot internet. Du kan surfa, läsa e-mail, spela spel, titta på film och annat som du vanligtvis gör via en dator. I jämförelse med en klassisk mobiltelefon erbjuder dagens smartphones högkvalitativa kameralinser, möjligheter att lagra musik och en rad appar (program) som gör att en smartphone kan liknas vid en liten dator.

De allra flesta är överens om att smartphones är överlägsna de klassiska mobiltelefonerna. Om man jämför dagens smartphones med de allra första versionerna, som lanserades på 70-talet, så kan dagens mobiler utföra overkliga stordåd. Utvecklingen går i en rasande takt. Vad kan vi förvänta oss av framtidens smartphones?

Hologram

Holograms
En spektakulär teknik som framtidens smartphoneanvändare kan förvänta sig är holografiska projektioner. Ett hologram är en tredimensionell bild som skapas med hjälp av en laserstråle. Redan idag existerar en teknik som ger tredimensionella hologramliknande bilder som kan ses från alla vinklar. En statisk bild visas ur 200 olika vinklar. Och en film som visar 30 bilder per sekund kan ses ur 64 betraktningsvinklar. Man kan backa upp till en meter från skärmen och behålla illusionen av 3d.

I framtiden kommer du kunna ”ta i” objekt projicerade direkt från din skärm. Trycka ihop dem, dra ut dem, flytta runt dem… Möjligheterna är obegränsade.

Förstärkt verklighet

Förstärkt verklighet, eller ”augmented reality” som den engelska termen lyder, blandar information från din fysiska omgivning med information från en applikation. Då du håller upp din smartphone med kamera får du utökad information om det som syns på skärmen. Om du håller upp smartphonen så en gatubild syns på skärmen kan du se var närliggande restauranger ligger. Eller få mer information om föremål som syns i bild.

För att i framtiden använda den här typen av funktion kan det löna sig att ha en högpresterande kamera och andra bra funktioner som en Zte smartphone erbjuder. Den snabba teknikutvecklingen har gjort denna förr relativt dyra teknik alltmer tillgänglig.

Kraftfullare än en dator
När du söker efter mobiltelefoner online är säkert prestanda ett av de sökord du använder? I så fall kommer det bli enkelt att köpa mobiltelefon på nätet. Tack vare den hårda konkurrensen på marknaden och det ständiga utvecklandet av nya processorer och mikroarkitektur, kommer framtidens smartphones vara kraftfullare än de flesta av dagens datorer.

Livslångt batteri
Alla har vi väl suckat över att mobilens batteri lägger av precis när man är på väg att ringa ett viktigt samtal. Men i framtidens bästa smartphone kan ett kortlivat batteri vara ett minne blott. Amerikanska forskare har kommit en bra bit på vägen när det gäller uppfinnandet av batterier med livslång livstid. Genom en genomskinlig solcell som läggs direkt på skärmen på din smartphone. Solcellen består av en luminiscerande solkoncentrator av organiskt salt. Det genomskinliga skärmen absorberar osynliga våglängder av ultraviolett och infrarött ljus, samtidigt laddas ditt batteri utan att du märker det!

Flexibel skärm
Tillverkare har redan utvecklat flexibla skärmar i försök att vara innovativa och utmärka sig från konkurrenterna. Om det vore möjligt att manipulera formen på din smartphone för att passa olika situationer skulle den bli mer användbar och ännu mer portabel.

Det närmsta tillverkarna har kommit inom området är lövtunna skärmar som kan fällas ut och in. Skärmar som främst kan ses som praktiska att titta på film på. En annan sorts innovativa skärmar är dubbelsidiga så att du kan visa samma sak som du själv tittar på för en kompis.

Projektor

Konka-S1-Mirage

En god nyhet för dem som i sitt arbete ofta utför presentationer är att framtidens smartphone kommer ha en inbyggd projektor. Det blir mycket enkelt och smidigt att visa bilder eller film. Bildspel och presentationer kan improviseras varsomhelst, ingen otymplig projektor kommer längre vara nödvändig.

Och för den inbitne gamern innebär tekniken att separata skärmar kommer vara överflödiga. Det kommer helt enkelt gå att spela spel mot vilken vägg som helst.

Röstkontroll

Det är förvisso redan möjligt att styra funktioner i vissa smartphones med rösten. Men framtidens röstkontroll kommer vara perfekt och mer personlig.

Smartphonen kommer ha mer personliga drag, med låsningsfunktioner som innebär att den endast svarar dig eller andra utvalda röster. I framtiden kanske din smartphone blir din bästa reskamrat. Den kommer att fungera som en simultantolk som direktöversätter åt dig på utlandsresan.

Det är möjligt att din smartphone kommer kunna läsa dina läppar. Forskning bedrivs inom detta område av ett forskarlag i Tyskland. Praktiskt om du vill kommunicera ett lösenord eller inte störa andra.

Modulära smartphones
En annan nyhet som redan existerar som prototyp är modulära smartphones. Delar av enheten kan bytas ut. Om skärmen, kameran, processorn, grafikkortet, batteriet eller minnet går sönder är det bara att byta ut den trasiga delen. Ett enkelt sätt att uppgradera sin smartphone utan att öka det elektroniska avfallet avsevärt.